به گزارش خبرنگار مهر، دکتر رضا منصوری در نشست بررسی جایگاه ایران در علم نجوم که روز گذشته در خبرگزاری مهر برگزار شد، با اشاره به هدف اصلی از استقرار تلسکوپ و رصدخانه ملی گفت: این پروژه گسترده تر از آنچه به نظر می آید است و تبعات علمی و فناوری بسیاری را در کشور خواهد داشت.
وی اظهار داشت: راه اندازی رصدخانه فنی در اوایل دهه 70 در شورای پژوهش های علمی کشور به عنوان پروژه ای کلان تصویب و مسئولیت این پروژه به پژوهشگاه دانش های بنیادین واگذار شد.
محققان ایرانی تلسکوپ می سازند
رئیس انجمن فیزیک ایران و مسئول پروژه رصد خانه ملی در خصوص استقرار تلسکوب و راه اندازی رصد خانه گفت: برای اولین بار شیء علمی بزرگ که البته در افق علمی دنیا کوچک است، در ایران طراحی و ساخته می شود. همچنین نسلی را تربیت می کنیم که طراح تلسکوپ خواهند بود.
وی در تشریح تلسکوپ ادامه داد: این تلسکوپ 2 متری اپتیکی است و بر اساس تصمیم شورای راهبری پژوهشی با کاربری ویژه خواهد بود.
منصوری گفت: اکنون در مرحله تعریف کاربری ویژه و پروژه هایی که می توان با این تلسکوپ انجام داد هستیم.
نشست بررسی جایگاه ایران در علم نجوم در خبرگزاری مهر
وی با اشاره به تاثیرگذاری استقرار این تلسکوپ در علم نجوم افزود: کاربری ویژه توانایی انجام رصدهایی را به ما می دهد که منجمان دنیا در انتظار آن هستند. بدین ترتیب با در نظر گرفتن اینکه محل استقرار این تلسکوپ بهترین مکان در دنیا است و پس از تعریف پروژه هایی که قرار است از سراسر دنیا به وسیله آن انجام شود، تاثیرگذاری آن بر علم نجوم در سراسر دنیا قابل لمس خواهد بود.
هنوز به مفوم درستی از علم دست نیافته ایم
معاون پژوهشی وزارت علوم در دولت هشتم با بیان اینکه بخشی از علم دنیا با این تلسکوپ انجام می شود، گفت: این تلسکوپ در کلاس تلسکوپ های 2 متری به عنوان یکی از بهترین تلسکوپ های دنیا می تواند علم نجوم را به پیش ببرد. همچنین در خلال ایجاد این وسیله نسلی تربیت می شوند که می توانند تلسکوپ طراحی کند و از این تلسکوپ ویژه استفاده کنند.
مدیر پروژه رصد خانه ملی با بیان این که کشور ما هنوز علم جدید را درک نکرده است، گفت: تعداد علاقمندان به علم در کشور کم نیست اما هنوز به مفهوم درستی از علم دست نیافته ایم. راه اندازی رصدخانه ملی در شناساندن علم به مردم کمک خواهد کرد.
راه اندازی رصد خانه ملی در 5 سال آینده در صورت تامین اعتبار
وی در خصوص زمان راه اندازی این پروژه ملی اظهار داشت: پروژه 5 ساله طراحی شده است اما اولین مبلغی که دولت برای موسسه مجری (پژوهشگاه دانشهای بنیادین) به تصویب رساند تا کنون به دست ما نرسیده است. بودجه سال 85 به مبلغ 400 میلیون تومان از بودجه مصوب 15 میلیارد تومانی در روزهای اخیر به وزارت علوم رسیده که تاکنون پژوهشگاه آن را دریافت نکرده است.
منصوری اضافه کرد: در صورتی که بودجه این پروژه پرداخت شود تا 5 سال آینده رصد خانه ملی به بهره برداری خواهد رسید و راه اندازی تلکسوپ در رصد خانه انجام می شود.
وی در خصوص مکان استقرار تلکسوپ دو متری گفت: مکان یابی تلسکوپ کار بسیار حساسی است و کاملا حرفه ای انجام شده و در بهار امسال مکان انتخاب شده اعلام خواهد شد.
دکتر رضا منصوری - مدیر پروژه رصدخانه ملی
منصوری در ادامه در خبرگزاری مهر اظهار داشت: بر اساس مطالعات اولیه اقلیم شناسی و هواشناسی جنوب خراسان، کاشان، قم و کرمان برای استقرار تلسکوپ انتخاب شد و ادامه کار مکان یابی پس از یک دوره تعطیلی در پروژه های ملی کشور، از سال 80 اندازه گیری دقیق برای این امر صورت گرفت.
وی گفت: در تربیت نیرو و ساخت تجهیزات جهت مکان یابی از برخی دانشمندان خارج از کشور استفاده شد. 5 گروه آموزش دیدند و با مشکلات بسیاری قله های مناطق اندازه گیری و بررسی شدند.
قم یا کاشان در مرحله پردازش نهایی برای انتخاب مکان رصدخانه ملی
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف گفت: در حال حاضر منطقه عمومی کاشان و قم در مرحله پردازش نهایی هستند که به زودی اعلام می شود که کدام یک از این دو منطقه برای استقرار مناسب تر هستند.
دستگاه های جانبی که به تلسکوپ متصل می شوند نیز از مهمترین بخش هایی است که باید در داخل ایران و به کمک متخصصین داخل انجام شوند. آشکارسازها یا همان دستگاه های جانبی را به دلیل تحریم ایران نمی توان از خارج تهیه کرد و باید از متخصصان داخلی استفاده کرد |
وی ادامه داد: همچنین ساختمان محل استقرار تلسکوپ و دستگاه های جانبی نیز باید با دقت لازم احداث شود که توسط متخصصین ایرانی صورت خواهد گرفت.
نشست بررسی جایگاه ایران در علم نجوم به مناسبت روز جهانی نجوم با حضور دکتر رضا منصوری، دکتر منصور وصالی، دکتر علیرضا خصالی و دکتر سهراب راهوار ظهر امروز در خبرگزاری مهر برگزار شد.
نظر شما